Насіння конопель – основа для незвичайного соусу

Знайти застосування насіння конопель в кулінарії можна саме різне. Але навряд чи хтось очікує, що з насінням конопель можна зробити кілька різних варіацій вишуканих соусів!

Особливості використання насіння конопель

Йдеться саме про використання насіння – тієї частини коноплі, яка є легальною та законною для поширення та використання на території України. А все завдяки тому, що вміст психоактивних речовин у них настільки мізерний, що правильніше за все його називати слідовим - воно навряд чи вловлюється, і ніякого дієвого ефекту не може навіть при дуже великій кількості при вживанні.

Друга і для кулінарних властивостей страви значно важливіша особливість насіння канабісу – це, звичайно, їх смакові якості. Тут варто виділити кілька важливих деталей:

  • Виражена гіркота. Вона може бути цілком бажаним пікантним доповненням та добре гармонізувати з деякими інгредієнтами. В інших випадках її можна прибрати досить просто: достатньо лише кілька годин замочувати насіння у воді.
  • Специфічний смак, що мало нагадує класичні спеції, але має, як не дивно, горіхові нотки. Ця обставина диктує те, як саме цю речовину варто використовувати в соусах - але про це трохи пізніше.
  • Незвичайний післясмак, формування якого відбувається через солодкуватий специфічний запах. Тут, як і з гіркотою, потрібно просто взяти цю особливість до уваги.

Зрештою, насіння конопель якраз і варто цінувати за те, що воно не є нейтральною добавкою, а їх виразний смак нехай і може стати складністю для деяких новачків, швидше перетворитися на чудове завдання та потенційно цікаву можливість для досвідченішого кулінара, який не боїться кинути собі виклик.

Рецепт перший – соус песто

Головна особливість соусу песто – це його незвичайний, освіжаючий та пікантний рослинний смак, який досить складно описати: куди простіше спробувати та зрозуміти всю неповторність цієї суміші. Цікаво, що соус зовсім не є нейтральним. Його смак скоріше насичений – але, як не дивно, на відміну від інших аналогічних соусів, це не робить песто вузькопрофільним. Навіть навпаки – кількість різних страв, яким він підходить, вкрай велика. Це і макаронні вироби, і піца, і суп-пюре з томатів, і паста, і навіть запечена риба – тобто страви зовсім різні на базовий смак, але песто якимось чином гармонійно поєднується з ними з усіма.

Цікаво також і те, що цей соус вперше згадується у куховарських книгах середини позаминулого століття! Так, йому вже близько 150 років. У класичний рецепт того часу (який мало змінився) входили тертий твердий сир, базилік, часник, кедрові горіхи, а вся суміш заправлялася оливковою олією.

Звичайно, згодом цей зелений, густий та ароматний соус дещо змінився. Так, спочатку твердий сир мав бути лише з овечого молока, а базилік – особливого сорту, що росте північ від Італії. Ці суворі вимоги ослабли, коли рецепт поширився по всьому світу, спершу ставши частиною французької кухні, а потім одним з улюблених соусів кулінарів по всьому світу. Кедрові горіхи замінюють кешью, горіхи пекан і навіть арахісом. Але конопля – мабуть, найоригінальніша модифікація рецепту.

Спосіб приготування такий:

  • Потрібно зубчик часнику, три столові ложки сиру пармезан, дві столові ложки насіння коноплі та близько 325-350 г листя базиліка подрібнити у блендері.
  • Коли суміш стане однорідною, додати чверть склянки оливкової олії та солі по смаку. Потім повторити подрібнення, добиваючись однорідності.

Все – соус готовий. Раніше тверді складові заважали в мармуровій ступці з маточкою, але зараз, коли хочеться зробити соус якнайшвидше, можна обійтися блендером. Тоді приготування ласощів займе лише близько 10 хвилин. А термін придатності навпаки – дуже великий та становить близько двох тижнів, якщо зберігати суміш у холодильнику закритою.

Що стосується того, яким смак соусу стає завдяки коноплі, то найпростіше описати його словом "виразний". Соус стає більш придатним для птаха, ніж для риби, хоча це вже справа смаку. Інша річ, що коноплі додає нових ноток до запаху соусу, тому навряд чи цей варіант рецепту хоч у чомусь програє оригінальному.

Кислий соус з насінням конопель

Кислий смак яскравий та освіжаючий, але такі заправки та соуси користуються лише обмеженою популярністю через складність збалансувати смак та не переборщити. Та й крім того, не до всіх страв кислий соус підходитиме однаково добре. Однак цей рецепт – виняток. А все якраз завдяки насінню коноплі, яке відтіняє кислинку інших складових. Рецепт наступний:

  • три столові ложки конопляного насіння, яке попередньо було очищено від лушпиння;
  • сік одного лимона;
  • приблизно дві третини склянки чистої води (або більше);
  • один зубчик часнику;
  • чорний перець та сіль – за смаком;
  • зелена цибуля;
  • петрушка, кріп.

Останні три інгредієнти потрібно взяти по одному пучку, промити й нарізати. Після цього змішати решту складових та подрібнити в блендері. Соус повинен бути досить густим, з приємною кислинкою, яку відтінятиме запах конопляного насіння.

Авокадо та насіння конопель – незвичайне поєднання

Плюс цього рецепту на його користь для здоров'я. Авокадо відомо великою кількістю мікроелементів. А насіння конопель збагачують соус білками. Одне зріле авокадо потрібно перетерти до пюре. Потім додати до двох столових ложок лимонного соку натурального віджиму (це півтора-два лимони), також додавши сіль та перець за смаком. Очищене насіння конопель можна додати зверху – і тоді вийде смачна намазка. Або можна додати їх останніми та перетерти все до однорідного стану.