Гормони рослин канабісу


Насправді зараз існує досить мало гроверів, які б знали про фітогормони та їх вплив на зростання конопель. З їх допомогою можна успішно маніпулювати рослинами, щоб у результаті отримати найкращий результат. У цій статті розповімо, що вони собою представляють, розберемо функції та види, а також, навіщо вони потрібні.

Що таке гормони каннабісу

Гормони - це хімічні речовини, які допомагають регулювати життєво важливі процеси організму. Гормони рослин називають ще фітогормонами, і вони справді відповідають за контроль зростання, обміну речовин, реакції на стрес, функції розмноження тощо. Гровери використовують принцип роботи гормонів рослини марихуани і з цього можуть значно зміцнити їх.

Усі могли помічати, як коноплі реагують на якісь зовнішні чинники (стреси, шкідники чи хвороби) – вони або сповільнюють, або прискорюють свій розвиток, регулюють власні внутрішні процеси для виживання. Це і є робота фітогормонів у дії.

Типи рослинних гормонів

Гормони рослин канабісу можуть бути або стимулюючі (гібереліни, цитокініни та ауксини), або інгібітори, тобто ті, що гальмують розвиток або певні хімічні реакції (етилен та абсцизова кислота). Саме інгібітори здатні відправити кущі на спокій восени, послабити процеси фотосинтезу, відрегулювати дозрівання врожаю й т.д.

Давайте розглянемо кожен із цих гормонів докладніше.

Гібереліни

Їх є кілька типів, але найбільш використовуваною є гіберелова кислота. Вона виконує багато завдань у сфері функцій метаболізму. Цей гормон може стимулювати зростання всіх життєвих етапах рослини, зміцнити стовбур та розвинути коріння, активізувати виробництво трихом на шишках. Якщо він у дефіциті, то у кущів може бути затримка у розвитку, а якщо в надлишку – навпаки, послаблює стебла. Гровери застосовують гіберелову кислоту, як стимулятор, щоб проростити насіння конопель, пробудити їх від стану спокою, а також збільшити продуктивність кущів у майбутньому.

Цитокініни

Дуже корисний тип гормонів, який є не тільки у рослин, але й тварин. Вони також стимулюють зростання каннабісу на везі, дозволяють сформувати широкі та міцні стебла. Цитокініни чудово працюють у парі з ауксинами, разом можуть впливати на зріст, збільшувати врожайність або взагалі запускати період цвітіння. Вони є активними учасниками процесу розподілу та зростання клітин рослини. Від різного співвідношення цитокінінів з ауксинами можна отримувати різні результати, змушуючи розвиватися кущі певним чином.

Ауксини

Дана група гормонів відповідає за активну фазу розтягування та зростання клітин всієї рослини та коріння, допомагає розподіляти надходження поживних речовин та води. Завдяки впливу ауксинів, кущі марихуани краще дихають та розвиваються, тобто це життєво необхідні складові для них. Якщо вносити синтетичні аналоги додатково, то вони концентруватимуться на певних частинах рослини, посилюючи надходження води та поживних речовин саме в те місце. Таким чином можна наростити шикарну зелену крону та здорове коріння. Якби не ці гормони, то рослина не змогла б розвинутися далі стадії й виду розсади. Однак, якщо ауксинів буде більше, ніж потрібно, то ріст, навпаки, призупиниться.

Етилен

Друга назва цього типу – «гормон старіння». По суті, це природний газ, який може дуже легко спалахувати й виділяється від процесу дихання кущів. Як гормон виконує функцію дозрівання або старіння рослин. Саме він змушує листя опускатися, відповідає за появу та розвиток суцвіть, а також проростання насіння. Найбільше цього гормону виділяється, коли рослина старіє чи у відповідь якийсь стрес.

Абсцизова кислота

"Гормон стресу", який уповільнює або відключає деякі функції на певний час. Потрібно це для того, щоб дати марихуані час упоратися зі стресом. Вона зупиняє транспірацію води, щоб та не випаровувалася з листя, коли настають періоди посухи чи спеки. Можна сказати, це захисна функція рослин, яка активується за потреби та захищає їх від загибелі.

Зрозуміло, це лише основні групи фітогормонів, які використовуються найчастіше та додаються гроверами як синтетичні аналоги. Є також інші, які відповідають за різні функції рослини. Наприклад, брассиностероїди, жасмонати, саліцилова кислота, флориген та тріаконтанол.

Використання гормонів на різних стадіях розвитку марихуани

Фітогормони можна застосовувати у синтетичному вигляді, але робити це потрібно дуже обережно, щоб не нашкодити рослинам. Важливо уважно дотримуватись інструкцій, правильно застосовувати відповідний гормон до певної стадії або мети, а також точно дотримуватись дозування.

На стадії пророщування насіння ідеально підійде невелике додавання гіберелової кислоти. Насіння канабісу від її впливу швидше відійдуть від стадії спокою та проростуть. Для цього їх просто замочують у розчині з води та додаванням гормону.

На стадії розсади краще всього застосовувати гормони для укорінення, багаті на ауксини, щоб паростки розвивали здорове коріння.

На вегетативній стадії варто застосовувати фітогормони, що стимулюють розвиток та зростання стебел, листя та коріння. Сюди підійдуть цитокініни, гібереліни та ауксини. Зазвичай подаються разом із водою, через пульверизатор, на листя.

Під час цвітіння важливо підвищити виробництво суцвіть, трихом, щоб отримати щедрий та якісний урожай. У цьому випадку можуть знадобитися гібереліни, ауксини, цитокініни та етилен. Можна не тільки розпорошувати їх на листя, а й додавати до коріння разом з водою для поливу.

Підсумки

Розуміючи принцип роботи фітогормонів можна виростити здорову та дуже врожайну рослину, але сам процес може нести дещо експериментальний характер. Садівники-початківці можуть відчувати з цим труднощі, так як внесенням гормонів можна й нашкодити. Пам’ятайте, що їх надлишок може приносити зворотні результати – уповільнення росту та розвитку, ослаблення коренів та стебел.

Купити насіння конопель можна у нашому магазині F1 Seeds, тут ви знайдете потужні сорти європейських виробників на будь-який смак! В асортименті представлене фемінізоване, автоквітуче, фотоперіодне насіння, а серед генотипів - Індика, Сатива та гібриди.

Для покупки звертайтесь за телефоном або в чат-бот на сайті. Також, у нас є месенджери, щоб ви могли зв’язатися з нами будь-яким зручним способом.