Як вирощувати канабіс ефективно в аутдорі


Як для будь-якої іншої рослини, коноплі потрібен певний догляд та дотримання правил навіть при зростанні в природному середовищі. Але є деякі хитрощі, які допоможуть наблизити умови вирощування в аутдорі майже до ідеальних, і тим самим підвищити ефективність процесу на максимум. Якщо гровер хоче отримати щедрий та якісний урожай, то без спеціальних знань та хитрощів йому не обійтися.

До переліку важливих знань для гарного грова у відкритому ґрунті входить:

  1. Правильний вибір сорту та насіння конопель.
  2. Правила поетапної культивації рослин (нюанси пророщування, фази розсади, вегетації та цвітіння, а також збирання врожаю).
  3. Створення найоптимальніших умов (сюди можна віднести підготовку ґрунту, правильний полив, внесення добрив, освітлення та захист від хвороб/шкідників).

У цій статті ми розберемо секрети ефективного грова на вулиці, які забезпечать гарний врожай, здорові кущі та якісний результат.

Що потрібно враховувати перед початком вирощування

Кожен гровер спочатку стикається з вибором способу культивації конопель – це може бути відкритий або закритий ґрунт. У кожного з них є свої нюанси, яких необхідно дотримуватись. Індор вимагає ретельнішого підходу, щоденного контролю процесу, оскільки мікроклімат створюється штучно та його потрібно підтримувати. А ось аутдорне вирощування починається з підбору правильного місця з гарним освітленням, підготовки ґрунту до висадки та урахування кліматичних особливостей вашого регіону. У природних умовах небезпека може очікувати не лише з боку погодних умов (посухи, зливи, заморозки тощо), але також можуть бути температурні перепади дня/ночі та напад шкідників, паразитів. Навіть досвідчені гровери не можуть знати точно всі тонкощі та прорахувати все ідеально, адже аутдор дуже непередбачуваний.

Конопля – досить невибаглива рослина, яка зустрічається в природі повсюдно й наділена стійким здоров’ям. Вона може розвиватися та зростати в екстремальних умовах. Дикорослі зразки зустрічаються як у гірських масивах з перепадами температур, так і в жарких посушливих регіонах. Але оскільки ми говоримо про сортову марихуану, то найкраще для вирощування буде помірний кліматичний регіон із довгим літом, без сильних стрибків температур та частих дощів. Вегетативний період рослин повинен проходити за оптимальних показників від +21 до +29 градусів, де нижній поріг – це вночі. Чим молодші кущі, тим вони слабші до різних перепадів температур. Їм краще розвиватися у стабільності – тоді вони швидко набирають масу та перетворюються на міцні здорові рослини.

Висадка розсади та правильний догляд

Молоді паростки мають ще ослаблений імунітет та здоров’я, тому краще уникати несприятливих зовнішніх факторів, які можуть негативно вплинути на них. Пересадка вважається досить стресовою для рослин, тому найкраще цим займатися тоді, коли на стеблі буде дві й більше пар листя. Також рекомендується додатково захистити розсаду, забезпечивши укриття від холодних ночей та опадів. Зробити це можна будь-якими підручними матеріалами чи просто парниковою плівкою.

Вдень рослини повинні залишатися просто неба, але при великих температурах потрібно вберегти їх від опіків. Для цього оптимально вибирати притінені місця. Розраховувати аутдорний гров потрібно так, щоб вегетативний період пройшов ще до настання сильної спеки та саджанці встигли зміцніти за цей час.

Забезпечення природної вентиляції – теж запорука успіху, адже рослинам потрібен постійний повітрообмін. Для цього рекомендується вибирати місця, що добре провітрюються для посадок.

Також не варто забувати про своєчасне поливання конопель. Щоб вона добре росла, потрібно додавати достатньо добрив, краще стежити за дозуванням. Зі збільшенням температури на вулиці варто додавати більше води й можна частіше поливати саджанці, тому що на спеці все швидко випаровується.

Період цвітіння та оптимальні умови для нього

Традиційно, коли скорочується світловий день приблизно до 14 годин щоденного світла, починається період цвітіння коноплі. Це стосується всіх фотоперіодних сортів та дикорослих зразків, а ось автоквітучі стрейни зацвітають набагато раніше й не чекають змін у циклі. Зазвичай час цвітіння припадає на кінець літа – середину осені, а температура має коливатися від +15 до +27 градусів. Вночі потрібно стежити, щоб було не холодніше +10 градусів, тому що вранці з’являтиметься роса, а це може спричинити цвіль та інші захворювання.

Дуже важливо, щоб рослини встигли дозріти до настання холодів, оскільки за нульової температури вони загинуть. Кущі повинні повноцінно пройти всі цикли розвитку, щоб зібрати з них добрий та якісний урожай. Є пізні сорти конопель, фаза цвітіння яких припадає на три місяці осені. Це створює великий ризик не вписатися в допустимий температурний діапазон та втратити свій урожай чи просто отримати неефективний результат.

Вибір сорту конопель для більшої ефективності грова

Щоб полегшити ситуацію з кліматичними утрудненнями у відкритому грунті можна вдатися до одного перевіреного способу. Варто спочатку підібрати посадковий матеріал з урахуванням короткого літа, ризиком невизрівання та перепадів температур. Щоб встигнути отримати свій урожай, рекомендується спочатку купувати автоквітуче насіння конопель. У нашому магазині F1 Seeds є широкий асортимент якісних сортів на будь-який смак, що ідеально підійдуть для культивації в аутдорі.

Якщо ж ви любитель фотоперіодних сортів, варто звернути увагу на скоростиглі стрейни Fast Version. Їх спеціально вивели з метою, щоб посадки дозрівали на кілька тижнів раніше й можна було збирати врожай.

Для звичайних сортів теж є старий добрий спосіб урятувати врожаї від заморозків – спорудити теплицю. Він перевірений багатьма гроверами в різних куточках світу та ефективний у будь-яких погодних та кліматичних умовах. Також завдяки теплиці можна ввести посадки в примусове цвітіння, штучно притімняючи її та зменшуючи світловий день. Таким чином конопля цвістиме ще влітку, коли вам буде зручно та встигне дозріти якраз вчасно.