Легальні поля канабісу в Україні


За законом України, конопля – це заборонена рослина, але є багато причин вважати, що суворі обмеження пов’язані з забобонами та не готовністю визнавати її як щось корисне, а не наркотичне. Ось чому для будь-якого середньостатистичного українця є незвичним видовищем побачити велике поле канабісу без нагляду поліції. Але в нашій країні є такі місця, де це звичайне явище та вирощуванням там займаються цілком законно.

Чи можна легально вирощувати коноплі в Україні

Насіння канабісу та інші частини рослини мають застосування в різних галузях: вони можуть використовуватися в медицині, промисловості, а також для приготування харчових продуктів. Конопляні волокна використовують для виробництва текстилю, паперу, будівельних матеріалів та навіть біоенергії. Деякі люди займаються «конопляним» бізнесом, використовуючи насіння для виробництва молока, олії, солодощів, муки та іншого. Але скільки б користі в цих заняттях не було, вести такий бізнес та дотримуватися українських законів – справа непроста.

Навіть незважаючи на те, що фермери висаджують ненаркотичні сорти промислових конопель та отримують ліцензію, їм все одно доводиться стикатися з певними труднощами. Для того, щоб спокійно займатися такою діяльністю, потрібно надати довідку від нарколога та довідку про несудимість.

Північ України славиться одним непримітним містом, в якому вирощують та переробляють коноплю, а також виробляють із неї різні продукти. Йдеться про місто Глухів, що знаходиться на Сумщині. Воно з’явилося дуже давно, коли місцевість там була наповнена лісами та болотами, а людей жило дуже мало. Зараз його облюбували селекціонери та конопляри, а однією з головних визначних пам’яток є конопля, поля якої поширюються на багато кілометрів. Там найбільша плантація в країні, яка охоплює цілих 163 гектарів.

Коли канабіс переходить на стан цвітіння, то поля оточує охорона. Там вона залишається цілодобово та аж до харвесту. Насправді наркомани не крадуть ці посадки, бо вони абсолютно «не вставляють». По суті, захищати її не надто потрібно, хіба що місцеві птахи дуже люблять поласувати насінням зрілих рослин, але закон вимагає охорони.

Одним із ключових аспектів легальних полів конопель у Глухові є контроль якості та вмісту психоактивних речовин. Законодавство суворо регулює рівень вмісту тетрагідроканнабінолу (ТГК) у рослинах конопель, забезпечуючи безпеку та захист суспільства від неприпустимого вживання.

Місто Глухів – батьківщина безнаркотичної коноплі

Місто дуже уславилося своїми розробками на весь світ, а фото місцевого селекціонера висить у музеї в Амстердамі. Відповідно до Єдиної Конвенції ООН про наркотичні засоби 1961 року коноплю було заборонено. А ось саме у Глухові селекціонери змогли першими вивести саме ненаркотичний сорт, який сьогодні відомий як промислова марихуана. У ній практично немає психоактивного каннабіноїду ТГК, а ще кажуть, що рослина навіть не має характерного запаху конопель. Сьогодні таких стрейнів у світі існує близько десятка, але український сорт став першим. І саме такі види рослин дозволено сіяти в Україні, попередньо отримавши ліцензію.

У Глухові навіть є Інститут луб’яних культур (ІЛК), де виводяться нові сорти: маслянисті, насіннячкові та навіть енергетичні, що підійдуть для опалення приміщень. Вчені мають величезний потенціал до виведення й медичної коноплі, але через українські закони поки що не ризикували цим займатися повноцінно. Головний науковий співробітник інституту, професор В’ячеслав Віровець і є «батьком» ненаркотичної коноплі. Він стверджує, що своєю багаторічною роботою хоче «викреслити коноплі зі списку наркокультур».

Так само як у любителів марихуани по всьому світу, символом ІЛК є конопляний листок. Тут він часто зустрічається на одязі співробітників, на різних стендах, але представляє лише науковий інтерес.

Завдяки нещодавній легалізації медичного канабісу інститут зможе повноцінно займатися виведенням медичних сортів, а українці матимуть доступ до ефективних ліків від багатьох серйозних недугів на основі цієї рослини.