Як допомогти коноплі пережити спеку


Через глобальне потепління літня температура стає непередбачуваною, все частіше трапляються такі аномалії, як різке похолодання або екстремальна спека. І якщо раніше для регіонів із помірним кліматом потрібно було розробити план на випадок настання холодів улітку, то зараз доводиться чекати відхилень і у бік підвищених температур.

Хоча рослини конопель вважаються дуже витривалими, у будь-який момент можна виявити їх з деформованим та знебарвленим листям, так як кущі досить вибагливі до температурних змін. Все це ознаки теплового стресу, що зустрічається у гроверів не лише в індорних умовах, а й при вирощуванні на вулиці.

У цій статті розберемо практичні поради, як допомогти коноплі пережити спеку та мінімізувати збитки від підвищеної температури.

Чи можуть рослини самостійно впоратися зі спекою?

Завдяки механізму випаровування рідини з листя рослини коноплі можуть охолоджуватися та регулювати свій стан. Це чимось схоже на потовиділення у людей, але тут задіяні певні частини – продихи, які знаходяться на внутрішній стороні листя. За рахунок їх відкриття/закриття кущі контролюють інтенсивність випаровування. Цей процес дозволяє хлорофілу не руйнуватися під впливом сонця, а також не зупиняє фотосинтез.

Щоб марихуана могла повноцінно охолоджуватись сама, їй необхідно забезпечити достатню кількість води. Тому в спеку важливо рясно поливати свої кущі, адже це дасть їм можливість вижити.

Практичні поради для захисту конопель від спеки

Головна порада, без якої решта ніяк не допоможуть – це забезпечити правильний полив. Найкраще робити це рано-вранці, коли сонце ще не зійшло, тоді рослини матимуть достатньо вологи для процесу самоохолодження. У спекотні години волога випаровуватиметься швидше, що дає протилежний результат. Одним із варіантів забезпечення конопель водою може бути краплинний полив. Він здатний сильно полегшити стан кущів у спекотне літо. Також якщо немає можливості організувати його, варто вносити воду великими порціями раз на кілька днів. Це буде набагато краще, ніж поливати коноплі кожен день та поверхнево, тому що в такому разі вода не доходить до стрижневого кореня. Ґрунт у спеку повинен бути зволожений на глибину до одного метра.

Якщо головну умову для виживання кущів дотримано, можна спробувати й інші лайфхаки, які повинні допомогти при високих температурах повітря:

  • Додавайте менше добрив. Річ у тім, що рослини витрачають сили на своє відновлення від теплового стресу під час прохолодних ночей і в цей період уповільнюється зростання, формування зеленої чи шишкової маси. Вони не можуть засвоювати поживні речовини в повному обсязі, тому висока ймовірність надлишку добрив.
  • Зробіть ґрунт більш пухким. Через тверду кірку на поверхні ґрунту волога випаровується швидше, тому потрібно її трохи розпушити. Ґрунт у такому стані повільніше нагріватиметься, рівень аерації підвищиться, а також запобігається випаровування дорогоцінної рідини.
  • Не прибирайте дрібні бур’яни та траву. Вони здатні давати невелику природну тінь у зоні коріння, а також забезпечують захист ґрунту від висихання. Зрозуміло, це не стосується великих бур’янів, оскільки ті забирають воду та мінерали у коноплі.
  • Створіть штучну тінь або зробіть тимчасове укриття. Чудовим варіантом є повітропроникний агротекстиль або армійська камуфляжна сітка, але якась кількість сонячних променів буде проходити. Головне, щоб матеріал не торкався самих рослин, а висів над ними на підпірках чи дереві. Укриття-навіс теж добре рятує від спеки, але краще встановлювати його на години найвищих температур (з полудня до чотирьох годин дня), оскільки сонце кущам теж необхідно для зростання й фотосинтезу.
  • Висаджуйте кущі у великі горщики чи контейнери. Завдяки цьому невеликому лайфхаку рослини стають мобільними, їх можна переміщати в прохолодні місця на той час, коли сонце пече.
  • Захистіть коноплю від додаткових стресів. Не варто погіршувати ситуацію пересадками чи підрізаннями крони, адже тоді один стрес накладається на інший. Усі маніпуляції бажано призупинити на час сильної спеки.

Як бачите, є багато варіантів, як допомогти коноплі пережити спеку. Їх можна поєднати між собою, застосовувати в комплексі, що даватиме найкращий результат у результаті. У будь-якому випадку, не варто засмучуватися, якщо ваш регіон накрило спекою, адже від цього шишки коноплі стають значно потужнішими, смолистішими, а їх смако-ароматичні якості покращуються.

Теплостійкі сорти конопель

Також для успішного вирощування в умовах екстремально високих температур рекомендується брати стрейни, які мають гарну стійкість через своє тропічне походження. Завдяки копіткій селекційній роботі вони мають покращені характеристики, що дозволяють легко переносити температурні відхилення. До таких відносяться нащадки сативних гібридів відомих сімейств, як Haze, AK-47 та Zkittlez. Серед сортів з переважанням Індики варто звернути увагу на зразки з африканськими (Durban Poison, White Widow), афганськими або пакистанськими генами (Hindu Kush, Mazar), а також гавайським корінням (Gagarin, Pineapple Express).

Матеріали статті взяті з відкритих джерел в Інтернеті та представлені для ознайомлювальних цілей. Адміністрація сайту не закликає порушувати чинні закони вашої країни перебування та пророщувати насіння конопель з метою одержання рослин.