Конопля та кулінарія – основні факти
Нарешті конопля поступово виходить із поля маргіналіхованих продуктів, у якому вона перебувала кілька останніх десятиліть. І справа тут не тільки в тому, що медичне використання марихуани стає більш поширеним. Річ у тім, що поступово представники різних видів діяльності, починаючи від сільського господарства і закінчуючи, власне, медициною, починають використовувати досить великий потенціал цієї рослини. Зокрема, і щодо кулінарії.
І зараз насіння конопель використовують частіше як повноцінну приправу або навіть як один з інгредієнтів для десертів. Здається, після такого здивувати різноманіттям можливостей цієї рослини буде складно. Це добре, але в той же час очевидним є і факт того, що це – результат підвищеної уваги до теми. Така хвиля "хайпа" незабаром спаде, і важливо, щоб основні факти про насіння коноплі та їх користь як важлива складова раціону були відомі якомога більшій кількості людей.
Питання безпеки
Конопляне насіння повністю легальне для поширення та використання як харчової добавки на всій території України. І це при тому, що послаблення та декриміналізація медичної марихуани як процес тільки розпочався, тоді як про легалізацію рекреаційної марихуани не може бути й мови – принаймні на цьому етапі. То чому продавати та вживати насіння конопель законно? Очевидна відповідь: тому що вони не містять психоактивних речовин та не можуть бути використані як наркотик.
Важливо відразу уточнити: відсутність наркотичного ефекту не залежить від кількості та форми вживання насіння конопель. Є оптимальна добова доза – приблизно одна столова ложка. Але вона вважається найбільш прийнятною для споживання здоровою дорослою людиною тільки з точки зору ефективності засвоюваності. Якщо з'їсти більше, корисні мікроелементи засвоюватимуться гірше – ось і все. Але жодного стану зміненої свідомості не буде.
Загалом у будь-якому сорті коноплі є канабіноїди – речовини, які можуть впливати на сприйняття. Найбільш відомі, вивчені та активні два: КБД та ТГК. Вони містяться в тому числі і в насінні, але їх кількість настільки мізерна, що не враховується і виявляється лише при ретельному обстеженні.
Факти про користь для здоров'я
Конопляне насіння – це продукт харчування, який відомий на сході Європи вже багато століть. Предки не займалися точним хімічним аналізом, але знали: ці зерна справді оздоровлюють людину, надаючи комплексний сприятливий ефект. А все завдяки особливому складу корисних елементів:
- Глобулін та альбумін – два абсолютно унікальні для рослинної їжі сполуки. Їхня особливість у тому, що хімічна будова даних речовин вкрай нагадує (практично копіює) аналогічні речовини в крові людини. Що означає легку засвоюваність даних сполук насіння організмом. Чим же глобулін та альбумін настільки корисні? Вони відіграють важливу роль у підтримці імунітету. По-перше, саме вони покращують ефективність перенесення по кровотоку корисних речовин. По-друге, завдяки їм краще, швидше й ефективніше формуються антитіла та виникає імунна реакція на можливих збудників різних захворювань. Коротше кажучи, ці речовини зміцнюють імунну систему.
- Цинк, залізо, магній – це лише деякі корисні мікроелементи, які містяться в насінні конопель у досить великій кількості. Ці речовини, кожна по-своєму, зміцнюють імунітет.
- Конопляне насіння - рідкісний продукт рослинного походження, який може похвалитися наявністю всіх вітамінів групи В. У тому числі і В8. Всі ці вітаміни важливі для людини, але В8 особливо – саме він покращує вуглеводний обмін, тобто допомагає організму краще переробляти та розщеплювати цукор. Зрозуміло, конопляне насіння не може вважатися єдиним засобом для профілактики діабету другого типу, але регулярне їх вживання позитивно впливає на рівень цукру в крові.
- Вітаміни Е і D, а також калій, селен та фосфор не тільки благотворно впливають на внутрішні системи органів, а й покращують зовнішній вигляд. Завдяки благотворному впливу на шкірний покрив, стан волосся та нігтів коноплі стає частиною “раціону довгої молодості”.
- Магній, марганець та фосфор важливі для підтримки гарного стану нервової системи.
Окремо варто сказати про унікальне для рослини співвідношення жирних кислот у конопляному насінні. Мало того, що в них є Омега-3 і Омега-6, так ще й їхня пропорція оптимальна для засвоєння людиною – один до трьох! Чи вдасться знайти рослину з таким самим співвідношенням. Єдиний аналог – морська риба. Складність з цими сполуками полягає в тому, що людина не здатна їх синтезувати сама – їх потрібно отримувати з продуктів харчування саме у готовому вигляді. Адже роль цих сполук є вкрай важливою. Вони зміцнюють як нервову, а й серцево-судинну систему, і навіть допомагають організму краще боротися із запальними процесами.
Виходить, що насіння позитивно діє відразу на кількох рівнях. Вони покращують роботу імунної системи, зміцнюють роботу окремих органів та ще й покращують зовнішній вигляд.
Факти про зручність використання у кулінарії
Насіння коноплі має специфічний смак та запах. У той самий час, до нього легко звикнути, і він починає сприйматися як нейтральний. Це робить даний продукт хоч і не таким простим для використання, як пшеничне зерно, але все ж таки дуже зручним.
Крім того, насіння конопель в очищеному вигляді можна їсти сирим. Також з них легко в домашніх умовах приготувати особливе "молоко" та олію. Якщо насіння може стати приємною приправою, то борошно й масло стає основою для багатьох інших страв.